АЛКАГО́ЛЬНЫЯ НАПІ́ТКІ,
напіткі, у састаў якіх уваходзіць алкаголь (этылавы спірт). Моцныя алкагольныя напіткі: гарэлка, каньяк, джын, віскі, ром, наліўкі, настойкі, лікёры — маюць ад 60 да 20% спірту, віно вінаграднае і пладова-ягаднае — ад 20 да 9% (
Для прыгатавання алкагольных напіткаў выкарыстоўваюцца спірт вышэйшага гатунку, памякчаная вада, часам сокі фруктаў і ягад, эсенцыі ягадныя і фруктовыя (пераважна штучныя), настоі духмяных траў, карэнняў, лісця, кветак, лупіны цытрусавых, вострыя прыправы. Тэхналогія прыгатавання моцных алкагольных напіткаў уключае разбаўленне, моцнага віна — дабаўленне спірту да патрэбнага мацунку. У сталовым сухім белым ці
| Алкагольныя напіткі | Колькасць | |
| спірту, % | цукру (г/100 мл) | |
| Спірт этылавы рэктыфікацыйны | 95,5−96,8 | |
| Каньякі | 40−57 | 0,7−1,5 |
| Гарэлка | 40−56 | 0,1−0,2 |
| Віскі | 50−52 | − |
| Джын | 44−45 | − |
| Ром | 40−60 | 1,5−2,0 |
| Вінаграднае віно | 9−20 | 0−32 |
| Пладова−ягаднае віно | 9−20 | 0−20 |
| Лікёры | 25−45 | 32−50 |
| Настойкі | 16−40 | 4−30 |
| Наліўкі | 18−20 | 28−40 |
| Настойкі горкія і бальзамы | 30−60 | − |
Беларуская Энцыклапедыя (1996—2004, правапіс да 2008 г., часткова)